GNU Radio isn't working with RTL-SDR

Main forum to discuss RTL-SDR related topics.
Post Reply
Ben321
Posts: 33
Joined: Wed Feb 15, 2017 9:52 am

GNU Radio isn't working with RTL-SDR

Post by Ben321 » Fri Jul 26, 2019 10:48 pm

I downloaded the latest Windows installer for GNU Radio at http://www.gcndevelopment.com/gnuradio/downloads.htm and installed it. But I can't get it to connect with my RTL-SDR dongle. Whenever I click the button to run the graph I created with the GNU Radio blocks, it stops after a couple seconds, and displays no error at all. Here's a screencap of what my graph looks like.

Image

And here's the full text in the console from running the graph.

Code: Select all

Generating: 'C:\\Users\\Ben321\\Documents\\top_block.py'

Executing: C:\Program Files\GNURadio-3.7\gr-python27\python.exe -u C:\Users\Ben321\Documents\top_block.py

gr-osmosdr 4d83c606 (0.1.5git) gnuradio 3.7.13.5
built-in source types: file osmosdr fcd rtl rtl_tcp uhd hackrf bladerf airspy redpitaya 
[INFO] [UHD] Win32; Microsoft Visual C++ version 14.0; Boost_106000; UHD_3.14.1.HEAD-0-g5491b80e

>>> Done
Please let me know what I'm doing wrong. Thanks in advance.

tim_rtd
Posts: 98
Joined: Fri Jun 30, 2017 11:34 am

Re: GNU Radio isn't working with RTL-SDR

Post by tim_rtd » Fri Jul 26, 2019 11:38 pm

I would say you have to open the rtl_source box and add a line in the Device Arguments field like
rtl=0 or other info.

bobasaurus
Posts: 23
Joined: Wed Dec 27, 2017 4:36 am
Location: Colorado

Re: GNU Radio isn't working with RTL-SDR

Post by bobasaurus » Fri Aug 02, 2019 8:11 pm

I had the same problem. The fix was to use an older version of the windows installer:

Latest/broken version: v3.7.13.5/v1.6
Working older version: v3.7.11.1/v1.3

Alternately, the user Mazilla suggested the following:

Try to set 'Device argument' in 'RTL-SDR Source' to 'rtl=1'

Here was my post about it:
viewtopic.php?f=7&t=4768&p=11571#p11571

Post Reply