SDR# no device selected

Need help installing or figuring out something about your SDR? Ask here.
jamesbond
Posts: 6
Joined: Sat Feb 09, 2019 2:10 am

SDR# no device selected

Post by jamesbond » Sat Feb 09, 2019 4:43 am

I've been trying to get SDR# to recognise my tuner but it won't appear in the dropdown menu, i tried uninstalling and reinstalling the winusb driver but nothing i try seems to work. I have rtlsdr.dll in the sdrsharp folder and i'm not accidentally installing drivers to the wrong usb device. Anyone have some ideas? Only other thing i could think of is the RTL tuner itself is faulty but i've used it a few times before without issue. Thanks
Image
Image
Image

rtlsdrblog
Site Admin
Posts: 2236
Joined: Mon Nov 19, 2012 11:54 pm

Re: SDR# no device selected

Post by rtlsdrblog » Sun Feb 10, 2019 4:50 am

Can you try other USB ports? Or another PC? If it's not working on another PC maybe it failed.

jamesbond
Posts: 6
Joined: Sat Feb 09, 2019 2:10 am

Re: SDR# no device selected

Post by jamesbond » Sun Feb 10, 2019 1:02 pm

I've tried front and back panel USB and i've tried using a USB 2.0 port. unfortunately i don't have another PC to test with. the usb itself looks ok although it gets really warm just idling

greg51
Posts: 2
Joined: Mon Feb 11, 2019 5:12 am

Re: SDR# no device selected

Post by greg51 » Mon Feb 11, 2019 5:20 am

I'm having exactly the same problem and error message. I received a new RTL-SDR V3 today. I have it working with a DAB+ program just fine (qt-dab). I downloaded the latest version of SDR# from airspy.com and also the latest version of zardig (2.4). Any ideas of what to try next? It seems like a software compatibilty issue, should I try installing an older version of SDR# ?

greg51
Posts: 2
Joined: Mon Feb 11, 2019 5:12 am

Re: SDR# no device selected

Post by greg51 » Mon Feb 11, 2019 5:58 am

OK its working now. This may help @jamesbond, I went back and read the steps in rtl-sdr quick start guide and saw the note about requiring .NET 4.6 so I followed the link and downloaded .NET 4.7 from Microsoft site. I then and realised that I hadn't run "install-rtlsdr" and followed that process which probably has not necessary because the driver was not changed during the process (just re-installed). Also should mention that I'm running Win 7 SP1. So I suspect my real issue was not having an updated .NET version. Listening to solid FM signal right now. Good luck @jamesbond.

rtlsdrblog
Site Admin
Posts: 2236
Joined: Mon Nov 19, 2012 11:54 pm

Re: SDR# no device selected

Post by rtlsdrblog » Mon Feb 11, 2019 12:01 pm

I think it was mostly likely that you didn't run install-rtlsdr.bat. Everytime you reinstall the software you need to run this to download the RTL-SDR drivers. They aren't included in the default SDR# package due to software licencing reasons.

JustinS
Posts: 3
Joined: Mon Feb 11, 2019 8:18 pm

Re: SDR# no device selected

Post by JustinS » Mon Feb 11, 2019 8:22 pm

I'm having a similar problem. I have the rtlsdr.dll file in the SDR# folder and the WinUSB(v6.1.7600.16385) installled to the dongle but I'm still getting the No Device Selected prompt when I hit the play button in SDR#. I'm on Windows 10 as well so NET 4.7 is already installed.

JustinS
Posts: 3
Joined: Mon Feb 11, 2019 8:18 pm

Re: SDR# no device selected

Post by JustinS » Mon Feb 11, 2019 8:26 pm

Also, the install-rtlsdr.bat file does nothing when I run it.

JustinS
Posts: 3
Joined: Mon Feb 11, 2019 8:18 pm

Re: SDR# no device selected

Post by JustinS » Mon Feb 11, 2019 11:03 pm

Update: I solved my problem by using the x32 rtlsdr.dll instead of the x64 version despite running 64bit Win10.

jamesbond
Posts: 6
Joined: Sat Feb 09, 2019 2:10 am

Re: SDR# no device selected

Post by jamesbond » Mon Feb 11, 2019 11:52 pm

It might be the device because rtl-test.exe can't see it either. I'll wait until i get my hands on another one and see what happens

Post Reply