RTL-SDR V3 can't get anyt signal below FM band

Need help installing or figuring out something about your SDR? Ask here.
Post Reply
pcsf53
Posts: 3
Joined: Sun Feb 17, 2019 9:59 pm

RTL-SDR V3 can't get anyt signal below FM band

Post by pcsf53 » Mon Feb 18, 2019 11:53 pm

Bear with me, I am new to this.

I bought the RTL-SDR dongle V3 about a year ago. Carefully reading the instructions for HF It will not pick up any signal below the FM band, but it will pick up FM, VHF, UHF.
Am I missing something in the configuration? or did I get a cheap clone?
My computer is running Windows 10.
I would like to use it for a pan adapter for my HF rig.

Thanks for any help.
Paul KA4NGW

User avatar
Pxl
Posts: 6
Joined: Mon Feb 18, 2019 7:06 pm
Location: British Columbia, Canada

Re: RTL-SDR V3 can't get anyt signal below FM band

Post by Pxl » Tue Feb 19, 2019 5:01 am

First and foremost, Is it rated to go below the FM band ie. <100MHz? If so, is it an antenna related issue?
If you could give a bit more detail on what brand/model sdr you are using as well as software, that would help a ton.

pcsf53
Posts: 3
Joined: Sun Feb 17, 2019 9:59 pm

Re: RTL-SDR V3 can't get anyt signal below FM band

Post by pcsf53 » Tue Feb 19, 2019 5:20 am

It is the same type sold here on the site Silver case, RTL2832U R820T1+Bias t+HF DVB-T+DAB+FM+SDR V.3

I did not buy from this site. I have installed SDR#, SDConsole V.3 and HDSDR all three work FM up.
My antenna connection can be either a Butternut 6 band HF vertical or MFJ 5 band rotatable dipole up 20FT.
I can buy another/different type but if this will do HF I'll save some $
I guess seeing the HF in the type of dongle makes me think it will work, then again maybe not.

Thanks Pxl

rtlsdrblog
Site Admin
Posts: 1990
Joined: Mon Nov 19, 2012 11:54 pm

Re: RTL-SDR V3 can't get anyt signal below FM band

Post by rtlsdrblog » Tue Feb 19, 2019 12:01 pm

Do yu have a photo of the dongle?

If it's a genuine V3, for HF you simply need to activate the direct sampling mode in your software. See the info at www.rtl-sdr.com/V3.

pcsf53
Posts: 3
Joined: Sun Feb 17, 2019 9:59 pm

Re: RTL-SDR V3 can't get anyt signal below FM band

Post by pcsf53 » Wed Feb 20, 2019 1:59 am

Well I just ordered another one, I assume it is probably a other manufacturer dongle.

I can use this one for UHF & VHF

and the one I just bought for below FM,

Thanks to all for there comments and help.

Post Reply